Tamarind
Tamarind
Tamarind (Tamarindus indica) — tropik va subtropik mintaqalarda o'sadigan juda mashhur meva. U o'zining shirin va kislotali ta'mi bilan tanilgan bo'lib, ko'plab gastronomik va tibbiy maqsadlarda qo'llaniladi. Tamarindning tarixi qadimgi sivilizatsiyalarga borib taqaladi va uning ko'plab madaniyatlarda o'rni bor.
Tamarind mevalari o'ziga xos, qattiq ichki qismga ega bo'lib, ichida ko'plab qora urug'lar bor. Mevalar o'z ta'mi bilan ajralib turadi: shirin, biroz nordon. Tamarindning eti odatda qizil-jigarrang rangda bo'ladi va ko'rinishi loviyaga o'xshaydi.
Tamarindning ozuqaviy qiymati va kimyoviy tarkibi
Jadvalda 100 gramm yeyiladigan qismdagi oziqaviy moddalar (kaloriya, oqsillar, yog'lar, uglevodlar, vitaminlar va minerallar) miqdori ko'rsatilgan.
Kaloriyasi 239 kkal 15.77 %
Oqsil 2.8 g 3.08 %
Yog` 0.6 g 0.9 %
Uglevod 57.4 g 41.59 %
Ozuqaviy tolalar 5.1 g 25.5 %
Suv 31.4 g 1.17 %
Makro va mikroelementlar
A vitamini, RE 2 mkg
beta karotin 0,018 mg
Vitamin B1, tiamin 0,428 mg
Vitamin B2, riboflavin 0,152 mg
Vitamin B4, xolin 8,6 mg
Vitamin B5, pantoten kislotasi 0,143 mg
Vitamin B6, piridoksin 0,066 mg
Vitamin B9, folatlar 14 mkg
S vitamini, askorbin kislotasi 3,5 mg
E vitamini, alfa tokoferol, TE 0,1 mg
K vitamini, filoxinon 2,8 mkg
PP vitamini, NE 1,938 mg
Kaliy, K 628 mg
Kalsiy, Ca 74 mg
Magniy, Mg 92 mg
Natriy, Na 28 mg
Oltingugurt, S 28 mg
Fosfor, P 113 mg
Temir, Fe 2,8 mg
Mis, Cu 86 mkg
Selen, Se 1,3 mkg
Sink, Zn 0,1 mg
Mono- va disaxaridlar (qandlar) 38,8 g
Muvofiq aminokislotalar
Lizin 0,139 g
Metionin 0,014 g
Triptofan 0,018 g
Yog 'kislotalari
Omega-6 yog 'kislotalari 0,059 g
To'yingan yog'li kislotalar 0,272 g
Miristin kislotasi 0,007 g
Palmitin kislotasi 0,168 g
Stearin kislota 0,06 g
Mono to'yinmagan yog'li kislotalar 0,181 g
Olein kislota (ud) 0,181 g
Polito'yinmagan yog'li kislotalar 0,059 g
Linol kislotasi (ud) 0.059 g
Tamarindning foydali xususiyatlari
● Meva juda ko'p foydali va shifobaxsh xususiyatlarga ega. Bu butun tanaga foydali ta'sir ko'rsatadi: yurak-qon tomir tizimi, oshqozon-ichak trakti faoliyatini yaxshilaydi, immunitetni oshiradi, gormonlar darajasini yaxshilaydi va insonning reproduktiv tizimiga yaxshi ta'sir qiladi.
● Antibakterial, antiviral va antioksidant xususiyatlarga ega. Yuqori temir miqdori tufayli qizil qon tanachalarini faollashtiradi va temir tanqisligi kamqonligi uchun tanlangan mahsulotlardan biri deyish mumkin.
● Tamarind ortiqcha vazn bilan bog'liq muammolarga duch kelgan odamlar tomonidan foydalanish uchun tavsiya etiladi. Ochlikni bostirish va organizmda yog' birikmasini qo'zg'atuvchi fermentlar faolligini kamaytirish qobiliyati tufayli semirishga qarshi kurashda samaralidir.
● Antioksidant xususiyatlarga ega sog'lom meva xolesterin darajasini pasaytiradi, hujayralarning qarish jarayonini sekinlashtiradi va ovqat hazm qilishni yaxshilaydi. Teri va yallig'lanish kasalliklariga qarshi kurashda ham samarali.
● Osiyo mamlakatlari ayollari tamarind etidan SPA salonlarida kosmetik muolajalar (o'ramlar) uchun, shuningdek, yaxshi namlovchi ta'sirga ega bo'lgan sog'lom niqoblar yaratish uchun foydalanadilar.
Tamarindning zararlari
Ko'pgina foydali xususiyatlarga qaramay, Shimoliy Afrikadan kelgan ekzotik mevalar juda ko'p kaloriyalarni o'z ichiga oladi, bu ularning ratsionida o'z normalarini hisoblaydigan odamlar uchun qabul qilinishi mumkin emas.
Tamarindni qonni suyultiruvchi dorilar bilan birga qabul qilib bo'lmaydi. Bu ekzotik mevani homilador ayollar uchun me'yorida iste'mol qilish tavsiya etiladi. Allergiyaga moyil bo'lgan odamlar ehtiyotkorlik bilan foydalanishlari kerak.
Qanday iste'mol qilinadi?
Tamarind ko'plab oshxonalar uchun muhim ingredient hisoblanadi. U ziravorlar sifatida asosan hind oshxonalarida ishlatiladi. Meva souslarda, ichimliklar, shirinliklarga ham qo'shish mumkin. Lekin eng yaxshi usul uni quritilgan meva yoki yong'oqlar kabi iste'mol qilishdir.
Tamarind nafaqat mazali meva, balki ko'plab foydali xususiyatlarga ega. Uning tarixi, madaniyati va oziq-ovqatdagi o'rni har bir insonni qiziqtirishi mumkin. Tamarindni o'z dietangizga kiritish, nafaqat ta'mni boyitadi, balki salomatlikka ham foyda keltiradi. Agar siz hali ham tamarindni sinab ko'rmagan bo'lsangiz, unda bu noyob mevaning ta'mini va foydalarini kashf etishga tayyor bo'ling!