Blackberry

Malina – tog'larning qizil marjoni

Malina – tog'larning qizil marjoni

Malina bu faqat mazali meva emas, balki vitamin va minerallarning haqiqiy xazinasi hisoblanadi. Uning yorqin qizil rangi antioksidantlarning yuqori miqdoridan dalolat beradi, bu antioksidantlar organizmimizni erkin radikallarning zararli ta'siridan himoya qiladi.

Malinaning ozuqaviy qiymati va kimyoviy tarkibi
Jadvalda 100 gramm yeyiladigan qismdagi oziqaviy moddalar (kaloriya, oqsillar, yog'lar, uglevodlar, vitaminlar va minerallar) miqdori ko'rsatilgan.

Kaloriyasi                    46 kkal           3.03 %
Oqsil                            0.8 g               0.88 %
Yog`                             0.5 g               0.75 %
Uglevod                      8.3 g               6.01 %
Ozuqaviy tolalar        3.7 g               18.5 %
Suv                              84.7 g             3.15 % 

Makro va mikroelementlar

Vitamin A, RE 33 mkg
Beta-karotin 0.2 mg
Vitamin B1, tiamin 0.02 mg
Vitamin B2, riboflavin 0.05 mg
Vitamin B4, xolin 12.3 mg
Vitamin B5, pantoten kislotasi 0.2 mg
Vitamin B6, piridoksin 0.07 mg
Vitamin B9, folatlar 6 mkg
Vitamin C, askorbin kislota 25 mg
Vitamin E, alfa-tokoferol, TE 0.6 mg
Vitamin H, biotin 1.9 mkg
Vitamin K, filloxinon 7.8 mkg
Vitamin PP, NE 0.7 mg
Niasin 0.6 mg

Kaliy, K 224 mg
Kalsiy, Ca 40 mg
Kremniy, Si 39 mg
Magniy, Mg 22 mg
Natriy, Na 10 mg
Oltingugurt, S 16 mg
Fosfor, P 37 mg
Xlor, Cl 21 mg

Alyuminiy, Al 200 mkg
Bor, B 200 mkg
Vanadiy, V 2.2 mkg
Temir, Fe 1.2 mg
Yod, I 0.3 mkg
Kobalt, Co 2 mkg
Litiya, Li 3 mkg
Marganes, Mn 0.21 mg
Mis, Cu 170 mkg
Molibden, Mo 15 mkg
Nikel, Ni 4.4 mkg
Rubidiy, Rb 8.1 mkg
Selen, Se 0.2 mkg
Stronsiy, Sr 4.2 mkg
Ftor, F 3 mkg
Xrom, Cr 0.8 mkg
Rux, Zn 0.2 mg
Sirkoniy, Zr 3.2 mkg

O'zlashtiriladigan uglevodlar:
Mono- va disaxaridlar (shakarlar) 8.3 g
Glyukoza (dekstroza) 3.9 g
Saxaroza 0.5 g
Fruktoza 3.9 g

Yog' kislotalari:
Omega-3 yog' kislotalari 0.126 g
Omega-6 yog' kislotalari 0.249 g
To'yingan yog' kislotalari 0.1 g

Malinaning sog'liq uchun foydalari:

 Malina immunitetni oshirishda, haroratni pasaytirishda, ichak faoliyatini me'yorlashtirishda, terini yoshartirishda, yurak kasalliklarini oldini olishda foydalidir.

Malinani qanday tanlash va saqlash kerak?

Malinani tanlashda uning tashqi ko'rinishiga e'tibor bering. Mevalar toza bo'lishi zarur, chirigan yoki mog'or  bosmagan  bo'lishi kerak. Malinani muzlatgichda, kichik konteynerlarda saqlash afzaldir.
Malinadan murabbo, pirog, smuzilar, choy, kompotlar tayyorlash mumkin.

Malinaning zararlari

Gastrit, podagra, rezavorlarga allergiyasi bor insonlar va jarrohlik aralashuvidan oldin malinani qabul qilish mumkin emas. Kuniga esa 400 grammdan ortiq ushbu mevani iste'mol qilish allergik holatlarga olib keladi.

Ushbu mazzali mevani me'yorida iste'mol qilish sizga uning eng yaxshi foydali xususiyatlaridan bahramand bo'lish imkonini beradi
 

Blackberry Leafs