Blackberry

Golubika – antioksidantlar xazinasi

Golubika – antioksidantlar xazinasi

Golubika  mazali, sog'lik uchun ham xizmat qiladigan ajoyib mevadir. Bu kichik, yumaloq va ko'pincha ko'k rangdagi meva antioksidantlar, vitaminlar va minerallarga boy. 

Golubikaning ozuqaviy qiymati va kimyoviy tarkibi
Jadvalda 100 gramm yeyiladigan qismdagi oziqaviy moddalar (kaloriya, oqsillar, yog'lar, uglevodlar, vitaminlar va minerallar) miqdori ko'rsatilgan.

Kaloriyasi               39 kkal              2.5 %
Oqsil                       1 g                      1.1 %
Yog`                        0.5 g                  0.75 %
Uglevod                 6.6 g                  4.78 %
Ozuqaviy tolalar  2.5 g                  12.5 %
Suv                          87.7 g               3.26 %

Makro va mikroelementlar

Vitamin B1, tiamin   0.01 mg
Vitamin B2, riboflavin   0.02 mg
Vitamin C, askorbin kislota   20 mg
Vitamin E, alfa-tokoferol, TE   1.4 mg
Vitamin PP, NE   0.4 mg

Niasin   0.3 mg
Kaliy, K   51 mg
Kalsiy, Ca   16 mg
Magniy, Mg   7 mg
Natriy, Na   6 mg
Fosfor, P   8 mg
Temir, Fe   0.8 mg

O'zlashtiriladigan uglevodlar:
Mono- va disaxaridlar (shakarlar) 6.6 g

Golubikaning foydalari:  

Golubika antosiyaninlar deb nomlangan kuchli antioksidantlarga boy. Bu antioksidantlar hujayralarni erkin radikallardan himoya qilishga yordam beradi, bu esa yurak kasalligi, saraton va boshqa xavfli kasalliklar xavfini kamaytirishga yordam beradi. Tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, golubika iste'mol qilish miya salomatligini yaxshilaydi. Golubika yurak sog'lig'i uchun ham foydalidir. Ular qon bosimini va "yomon" xolesterinni pasaytirishga yordam beradi, bu esa yurak xuruji va qon tomir trombi  xavfini kamaytiradi. Golubika ko'zning pardasini himoya qilishga va ko'rish qobiliyatini yaxshilashga yordam beradi. Golubika glyukemik indeksi past bo'lgan meva bo'lib, bu qondagi shakar darajasini oshishiga olib kelmaydi. Bu diabet bilan og'riganlar uchun ajoyib tanlovdir.

Golubikaning zararlari

Golubika tarkibida K vitamini bor bo'lganligi sababli qon ivishida muammosi bor insonlarga mumkin emas. Oshqozon kislotasi yuqori bo'lgan va yaqinda operatsiyaga tayyorgarlik ko'rayotgan kishilarga ham golubika tavsiya etilmaydi. Chunki golubika qondagi glukoza  konsentratsiyasiga ta'sir ko'rsatishi mumkin.

Uni qanday iste'mol qilishadi?

Golubika nafaqat sog'liq uchun foydalidir, balki juda ham mazali va ko'plab turli xil taomlarga qo'shilishi mumkin. Ularni to'g'ridan-to'g'ri iste'mol qilishingiz, salatlarga, smuzilarga, yogurt, pirojniylar va kekslarga qo'shishingiz mumkin.


Shunday qilib, golubika  sog'lom turmush tarzini olib borishni istaganlar uchun ajoyib tanlovdir.

Blackberry Leafs